Penjanje

jurassic-coast-950969640
climb-113941640
adventure-1868833640
nature-1283693640

Na pojedinim područjima otoka stijene su visoko uzdignute, okomite, a zbog tisućljetne izloženosti buri, imaju pomalo neobičnog oblika. Stijene mogu poslužiti i za bavljenje alpinizmom. Ljubitelji alpinizma mogu uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv.Vid i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale. Na tim mjestima postoje i posebne oznake za alpinističko penjanje.


Biciklizam

bicikl02
bicikl01
biciklisti
biciklizam

Ljepota Paškog krajolika, ali i različitost staza namijenjenih korisnicima bicikala zadovoljiti će svaku osobu željnu aktivnog odmora. Spoj vožnje na biciklu, plivanja, ronjenja, jedrenja ili planinarenja neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Krenete li već pet ili deset kilometara od nekog mjesta na otoku naći ćete u okružju nedirnute prirode. U sedmom i osmom mjesecu Pag ugošćuje mnogo klasičnih turista, zato izbjegavajte vožnje glavnim prometnicama otoka. Ali, svi ostali mjeseci «pripadaju» biciklistima i kombinacije staza i prometnica nemaju ograničenja. Bez obzira koliko dugo traje vaš odmor nedostajati će vam vremena da odvozite sve staze koje ste namjeravali. Posebno ostaju u sjećanju vožnje Pagom u petom mjesecu kada cvijeta lavanda i kadulja pretvaraju otok u nestvaran svijet. Svatko tko odvozi staze otoka Paga u jednom trenutku i sam se zapita gdje je - čudeći se slikama otoka punog suprotnosti.


Ronjenje

diving-1707765640
diving-1652869640
diving-285539640
blue-water-1866976640

Paška uvala pogodna je i sigurna za ronjenje, posebno u plićim i središnjim dijelovima uvale. Strujanje mora nije jako, a također nema ni velikih oscilacija u temperaturi mora. Ne preporučamo ronjenje na izlazu iz Paške uvale jer je na tom mjestu strujanje mora jače, a nema zaklona u slučaju dolaska nevremena (nevere).Dno Paške uvale je u najvećem svojom dijelu pjeskovito, a na svojem središnjem dijelu ima nekoliko kamenih usjeka koje ribari nazivaju poštama, odnosno mjestima na kojima se lovi riba. Razgledavanje dna uz samu obalu osobit je doživljaj svakome tko se bavi ronjenjem, jer je podmorski krajolik vrlo zanimljiv. U podmorju se nalaze brojna udubljenja, rupe, pa i male spilje interesantne ljubiteljima podvodne fotografije. U Pagu tijekom ljeta djeluje nekoliko ronilačkih klubova koji imaju škole ronjenja. Naime, ronjenje, ma koliko u Paškoj uvali bilo sigurno, uvijek može biti opasno za onoga tko je neiskusan ili ne poznaje osnovne principe spuštanja na dubinu. Na zapadnom dijelu Paške uvale ronilac može pronaći velik broj raznovrsnih školjaka, primjerice, velik je broj lostura, no njih je zabranjeno vaditi. To su školjke bisernice koje mogu narasti i do metra visine. Roniocima je zanimljivo i podmorje Caske, jer se na pojedinim dijelovima, u mulju, mogu uočiti poneki detalji potonulog grada. Iskusnijim roniocima, preporučujemo ronjenje u uvali Slana, jer je podmorje vrlo atraktivno, zanimljivo i ispunjeno neobičnostima, slikovitim stijenama, obraslima visokom travom, malim spiljama i jednom većom i vrlo lijepom spiljom u koju bez iskusnog ronioca - vodiča ne ulazite. U Paškoj uvali nije dozvoljen ribolov podvodnom puškom ukoliko se roni s bocama. Inače, svatko tko se želi baviti ronjenjem dužan je pribaviti odgovarajuću dozvolu koju izdaje Lučka ispostava u Pagu.


Skijanje na moru

water-175640
sunset-1347697640
Sun-Sea-And-Port5
boarding-171325640

U Paškoj uvali pojas unutar kojeg je dozvoljeno vožnja gliserima je uzak. Gliserima je zabranjeno prići bliže na manje od 300 metara od obale, zbog opasnosti koje predstavljaju za kupače. Paška uvala, posebice u svojem središnjem dijelu, omogućava skijanje na moru koje je vrlo zanimljivo već i zbog toga što se skijati može kružno, ne udaljavajući se pri tome pretjerano od grada i obale. Najugodnije je skijati za vrijeme bonace, a to je obično vrijeme od ranog jutra do prvih poslijepodnevnih sati. Tada je more mirno i skijaši neće nailaziti na valove. Zato se skijanjem u Paškoj uvali mogu baviti i početnici. Dapače, Paška uvala je izuzetno pogodna upravo za početnike, jer zbog mirnoće mora i blizine obale, svaki skijaš početnik može iskoristiti priliku i uživati u sigurnosti svojih prvih vožnji. Kada se na skijanje kreće ujutro, najbolje je krenuti od Gradske plaže prema uvali Zrče, odnosno uvali Caska, a ako se na skijanje kreće poslijepodne, krenite od Bošane ili Dubrave prema Bašaci, rtu Svetog Nikole ili prema Gradskoj plaži. Ovi smjerovi koje preporučujemo uvjetovani su položajem sunca. Naime, tijekom jutra, skijašima sunce neće udarati u oči ako krenu s navedenih pozicija.


Jet-Sky

water-288104640
jet-ski-1582140640
jet-ski-1466655640
jet-ski-1446040640

Tijekom ljeta na Gradskoj plaži se iznajmljuju skuteri, brza vozila koja se u Paškoj uvali mogu koristiti u njenom središnjem dijelu. Vožnja skuterom vrlo je atraktivna i zanimljiva, a posve bezopasna, jer Paška uvala nema izraženih hridi i plićaka, koje bi vožnju skuterom mogli onemogućiti. Najbolje vrijeme za vožnju skuterom je, kada nakon podnevne tišine i bonace, kada zapuše lagani maestral. Tada je vožnja skuterom ne samo najsigurnija, nego i najzanimljivija. Blagi valovi koje stvara maestral vozaču skutera stvaraju dojam brze vožnje, omogućavaju poskakivanje, naglo zaokretanje i slično. Približavanje skuterima obali je zabranjeno. Skutere, čak i na otvorenom dijelu uvale, vozite oprezno, gledajte što se nalazi naprijed, u smjeru vožnje, kako na bi naletjeli na kupače koji su se udaljili ili na brodice.


Windsurfing

windsurfing-585720640
windsurfing-447145640
water-932932640
sea-1283580640

Istraživanja provedena u razdoblju od 1998. do 2001. godine pokazala su kako od 365 dana u godini, na Pagu vjetrovi pušu čak 350 dana. Za surfere, Paška uvala je u pravom smislu raj, sigurno mjesto užitka i izazova koji ne predstavlja rizik. Tijekom ljeta oko tri sata poslije podne puše lagani vjetar, maestral koji je pogodan za surfanje, posebice za one koji nisu skloni vratolomijama i brzim vožnjama. U kasnijim poslijepodnevnim satima, maestral se pojačava, pa je tada moguće i brže surfati, a može se u jednoj vožnji obići cijela uvala. Burin je vjetar koji puše sa sjevera, jači je od maestrala, nešto hladniji, pa time ljeti i ugodniji, a omogućava brže surfanje. Kada puše maestral ili levant (istočnjak) sa surfanjem je najbolje započeti s Gradske plaže ili Bašace, a kada puše burin, s Vodica ili rta Svetog Nikole prema Pagu. Surferi, ako žele, mogu radi odmora ili predaha, pristati na neku od brojnih plaža. Svakom surferu preporučamo izbjegavanje kanala koji Pašku uvalu spaja s Podvelebitskim kanalom. Naime, u slučaju nevremena, jače bure ili tramontane, koja može zapuhati vrlo neugodnom jačinom i iznenada, iz toga se područja teško izvući, čak i iskusnijim surferima.